Wexthuset har Sveriges största sortiment av växtbelysning.

Olika lampor passar bättre för olika behov. Ska du övervintra, odla och dra upp plantor från frö eller stickling, eller hjälpa en växt som står lite mörkt med ljus?

För att växter ska växa och överleva krävs fotosyntes.

När vi placerar växter inomhus där dagsljuset inte räcker till behöver de alltså ett ljustillskott för att trivas och må bra.

Beroende av om man vill driva på tillväxten eller hjälpa den att växa och må bra väljer man ett ljus som passar för ändamålet.

Det finns många olika slags lampor och de beskrivs med olika mätetal som watt, kelvin, PAR, mikromol, lux och lumen och några andra. Det beskrivs också olika för olika typer av lampor som t.ex. LED och lysrör vilket lätt ökar förvirringen.

Man kan lätt gå vilse i växtlampdjungeln så för att hjälpa dig på traven har vi tagit fram en liten frågelista du bör besvara för att du ska kunna välja en lampa som passar just ditt behov. Du hittar den här: Välja rätt växtlampa.

Vill du läsa mer om växtbelysning, övervintring av växter inomhus och hur du odlar inne med hjälp av växtlampor hittar du flera läsvärda artiklar om växtbelysning i Faktabanken.